+90 216 390 92 43

Sosyal Medyada Biz}

GASTRİK BYPASS VE DUMPİNG SENDROMU

DUMPİNG SENDROMU VE BESLENME

Dumping Sendromu

Pilorun fonksiyonu bozulduğu için besinler birden, hızlı bir şekilde barsağın bir bölümü olan jejenuma geçer. Bu nedenle barsak damarları genişler, kan dolar, beyinde ise kanlanma azalır. Besinlerin iyice sindirilmeden barsağa geçmesi sonucu alerjik reaksiyonlar da görülür. Belirtiler, yemekten sonra özellikle şeker içeriği yüksek besinler tüketildikten sonra kramp, ishal ve bulantıyı içermektedir.

Genellikle mide ameliyatlarından sonra ortaya çıkar. Orta yaş üzerinde ve kadınlarda daha çok görülmektedir.

Dumping sendromu olan çoğu birey, yemekten 10 ila 30 dakika sonrasında karında kramp ve ishal gibi belirtiler ve semptomlar geliştirir. Bazı bireyler ise yemek yedikten bir ila üç saat sonra semptomları gösterir. Dumping sendromu yemek yedikten sonra belirtilerin ortaya çıkma süresine bağlı olarak erken ve geç dumping olmak üzere iki tipte bulunmaktadır. Dumping sendromu diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri ile tedavi edilebilmektedir. Daha ciddi vakalarda ise ilaç veya cerrahi gerekebilir.

Erken Dumping

Erken boşaltmalarda, belirtiler genellikle yemek yedikten sonra yaklaşık 10-30 dakika içinde ortaya çıkar. Hiperozmolar kimüsün mideden duodenuma hızlı geçişi, sıvının vaskülatürden bağırsak lümenine kaymasına neden olarak, ince bağırsakta hacmin artmasına neden olur. Bu durumun, abdominal kramp, taşikardi, mide bulantısı ve diyareye neden olabileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur.

Geç Dumping

Postprandiyal hiperinsülinemik hipoglisemi olarak da bilinen geç dumping, genellikle yüksek karbonhidratlı bir yemekten sonra 1 ila 3 saat içerisinde ortaya çıkar. Hipoglisemi ile bir ilişkisi olduğu üzerine görüşler olsa da, kesin mekanizma bilinmemektedir. Karbohidratların hızlı emiliminin glukoz aracılı insülin yanıtını arttırdığı öne sürülmüştür.

 

Dumping Sendromu ve Beslenme Tedavisi

  1. Günde 6-8 öğün yemek yenilmelidir
  2. Ana öğünler ara öğünlere paylaştırılmalıdır
  3. Şeker kullanımı azaltılmalı (erken dumpingde) (geç dumpingde şeker verilince hasta rahatlar)
  4. Yemek sırasında sıvı alınmamalı, yemeklerden 45 dakika önce veya sonra alınmalıdır
  5. Çok soğuk besinler uyarıcı olduğundan verilmemelidir
  6. Diyet proteinden zengin olmalıdır. Basit karbonhidratlar azaltılır, kompleks karbonhidratlar arttırılır.
  7. Meyveler de basit şeker içerdiğinden fazla yenmemelidir.
  8. Yemek öncesi ve sonrası dinlenilmelidir.
  9. Yemeklerden 15 dakika önce ve 30 dakika sonra su ve diğer sıvı içecekler tüketilmemelidir.
  10. Aynı zamanda öğünlerde katı ve sıvı yiyecekler bir arada tüketilmemelidir.
  11. Ameliyat sonrasında bireyler günlük almaları gereken besinleri 20 dakikada tüketmelidir. Bu şekilde yavaş yavaş iyice çiğneyerek tüketim, bulantı ve kusmanın oluşumunu önleyecek ve tokluk hissinin hissedilmesini sağlayacaktır.
  12. Mide hacminde azalma olduğu için yiyecekler küçük porsiyonlarda tüketilmelidir.
  13. Besinlerin iyice çiğnenmesiyle işlem görmüş ve hassas bir halde olan midenin tıkanması önlenecektir. Belirlenen porsiyonların aşılmaması adına yemek öncesi tüketilecek besinler ölçülmelidir.
  14. Günlük içmeleri gereken su miktarını da bölünmelidir.
  15. Sindirimi ve toleransı zor olan kırmızı et yerine diğer protein kaynakları tercih edilebilir. Yumuşak tavuk, balık, peynir gibi.
  16. Ayrıca bazı nişastalı ürünler, kepekli tahıllar ve bol taneli çorbalar iyi tolere edilmeyebilmektedir.
  17. Kafein, kolalı içecekler, çay, kahve alınmamalı veya sınırlı düzeyde alınmalıdır.

 

 

 

18 Ağustos 2019
37 kez görüntülendi