+90 216 390 92 43

Sosyal Medyada Biz}

GASTRİT VE BESLENME

GASTRİTTE BESLENME


Gastrit; midenin iç yüzündeki zarın iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Gastritin oluşmasında bir çok etmen vardır.
Kronik ve akut olmak üzere 2 tip gastrit vardır. İki tür için de beslenme önemli rol oynamaktadır.

GASTRİTTE BESLENME

Uzun süre açlıktan kaçınılmalı, düzenli periyotlarla beslenilmelidir.(Uzun süre açlıkta mide asidi mideye daha çok zarar vermeye başlar)
Yemeklerdeki tüm besinler çiğden konup, kavurmadan pişirilmelidir
Bol su içmek mideyi rahatlatabilir.

•Süt ve süt ürünlerinde az yağlı ya da yağsız olanları tercih etmeli. Aynı zamanda günlük tüketimi kısıtlandırılmalıdır.
•Ekşi, kabuklu ve çilek, armut gibi meyveler
•Hazır çorbalar, et suyu ile yapılmış çorbalar, tarhana, domates çorbaları,
•Taze fasulye, bezelye, ıspanak, kabak, semizotu, pazı, ebegümeci, patates, havuç dışında kalan diğer sebzeler,
•Sütlü tatlı, meyve kompostosu dışındaki diğer tatlılar, tahin, pekmez, tahin helvası, çikolata ve çikolatalı pastalar,
•Günde 3-4 fincandan fazla çay, kahve, meşrubatlar, soda, asitli ve alkollü içecekler
•Yağda kızarmış ve kavrulmuş etler, sucuk, pastırma, salam, sosis, salamura balık gibi besinler
•Kepekli tahıl ürünleri, kurubaklagil (kurufasulye, nohut, barbunya, mercimek) yemekleri (gaz yapabilmekte ve mideyi rahatsız edebilmektedirler)
•Turşu, soğan, sarımsak, limon tuzu, zeytin, sirke ve acılı-salçalı besinler
•Kremalı, çikolatalı, mayalı hamur, kızarmış tatlılar ve soslu besinleri TÜKETMEYİNİZ.

Diyetisyen Burcu ŞEN

10 Şubat 2018
596 kez görüntülendi