+90 216 390 92 43

Sosyal Medyada Biz}

GUT HASTALIĞI VE BESLENME

GUT HASTALIĞI VE BESLENME
GUT HASTALIĞI
Gut bazı eklemlerde ani ve şiddetli gelişen ağrı, hassasiyet, kızarıklık, şişme ve sıcaklık artışı nöbetlerine neden olan bir hastalıktır. Romatizmal hastalıklar arasında en ağrılı olanıdır.Genellikle tek eklemi, sıklıkla da ayak başparmağını etkiler. Bununla birlikte diz, ayak bileği, ayak, el, el bileği ve dirsek eklemleri de etkilenebilir. Genelde erkeklerde görülmekle birlikte menepoz sonrası kadınlarda da görülmektedir.

Hastalığın nedeni kandaki ürik asit düzeylerinin yükselmesinden (ürik asit idrarda bulunan bir atık üründür) ya da böbreklerden atımın az olmasından ya da vücutta ürik asit haline dönüşen pürinlerin bazı yiyeceklerle fazla miktarda alınmasından kaynaklanır.

GUT HASTALIĞINDA BESLENME

Gut hastalığının tedavisinde diyet oldukça önemlidir çünkü gutla birlikteliği sık olan diyabet, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıkları önlemek veya geciktirmek hedef alınmalıdır.

Gut hastalığında beslenme nasıl olmalıdır?

•Öncelikle yüksek pürin içeren gıdaların tüketimi kısıtlanmalıdır. Kırmızı et, beyaz et ve balık tüketimi kontrol edilmelidir. Bu besinler en fazla 60 gram kadar tüketilebilir.
Aynı şekilde kuru baklagillerin(Nohut, fasulye, mercimek, bulgur) tüketimi de sınırlandırılmalıdır. En fazla 60 gram tüketilebilir.
Sebzelerden Karnabahar, ıspanak, pazı, brokoli, brüksel lahanası,bezelye, semizotu en fazla 200 gram kadar, mantar ise 50 gram kadar tüketilmelidir, diğer sebzeler isteğe bağlı miktarlarda tüketilebilir.
Bu 3 besin grubu aynı anda tüketilmemelidir.
Meyvelerin tüketilmesinde bir sakınca yoktur.
İçeriği bilinmeyen paketli gıdalar tüketilmemelidir.
Ekmek olarak beyaz ekmek tüketilebilir.Çavdar, esmer ekmek tüketilmemelidir.
Tam yağlı süt, yağlı et suları ve bunlarla yapılmış yemekler
Sakatatlar (karaciğer, böbrek, dalak, işkembe, dil, beyin, kokoreçvb gibi)
Sucuk, pastırma, sosis, salam gibi işlenmiş besinler,
Havyar, midye, kalamar, ıstakoz, ançuez, sardalya,
Aynı zamanda kuruyemişler tüketilmemelidir.

Diyetisyen Burcu ŞEN

04 Şubat 2018
577 kez görüntülendi