+90 216 390 92 43

Sosyal Medyada Biz}

MATCHA MUCİZE midir YARDIMCI mıdır ?

Matcha yeşil çay tozu, kateşin ve kafein içerir, içecek olarak tüketilir. Epigallokateşin gallat, kateşinlerin en güçlüsüdür ve yeşil çay yapraklarında en çok bulunan kateşindir. Çay yapraklarındaki toplam kateşinin %50’sini oluşturur. Bu nedenle yeşil çay ürünlerinde kalite göstergesi olarak kullanılır.
Epigallokateşin gallat, elma, kırmızı meyveler, kuruyemişler ve baklagiller gibi çeşitli gıdalarda da düşük seviyelerde bulunur.
Epigallokateşin gallat, yağ hücrelerinin peroksidasyonunu ve metabolizmalarının genel hızını artırarak kilo verme sürecini iyileştirir. Lipidlerin bağırsaklardaki sindirim sürecine müdahale eder ve emilimi azaltır. Vücut yağını azaltarak, organ sağlığını iyileştirerek, kanser riskini azaltarak ve hatta psikolojik sağlığınızı iyileştirerek vücudunuza verdiğiniz hasarın bir kısmını geri almak istiyorsanız, bu çay yeni ve daha sağlıklı yaşam tarzınıza başlamanıza yardımcı olacaktır ve bu derin etkilerinden ötürü ABD’de ödüllendirilmiştir.
Epigallokateşin gallat ve kafein alımının egzersize bağlı yağ oksidasyonunu arttırdığı gösterilmiştir. Araştırmalara göre matcha tüketimi ile 30 dk’lık düzenli tempolu yürüyüş yapıldığında matchanın metabolik etkileri kayda değerdir.
Ancak obezite ve vücut yağının tek başına matcha çayı ile çözülebilecek bir problem olmadığına dikkat etmek önemlidir. Obezite, kalori fazlalığının ve zayıf beslenme seçeneklerinin sonucudur. Matcha nın bu yağ yakıcı özelliklerinin yanında kilo kaybı için kalori kısıtlı bir diyet de gereklidir. Matcha kilo vermenizin hızına ve sağlığınızın iyiliği için yardımcı olabilir, ancak uygun diyet ve beslenmenin yerini almamalıdır.
Yapılan çalışmalar sonucu yemek tüketiminden sonra çay olarak tüketilen matcha 224 mg kateşininin kandaki lipit konsantrasyonunu % 15 azaltabileceğini ve bu nedenle kardiyovasküler hastalık gelişme riskini azaltabileceğini gösteriyor.
Buradaki temel gerçek, matcha’nın kilo kaybını iyileştirmede diğer çay türlerinden daha büyük bir etkinliğe sahip olmasıdır.
Matcha’nın en büyük yararı, hatalarınızı düzeltmenize yardımcı olmaya başlayabilmesidir.
Matcha çayının tozunu satın alırken kurşun içeriğini mümkün olduğunca düşük, ve mümkün olduğunca çok saf yaprak içeren bir toz seçtiğinizden emin olun. En iyi tüketim seçeneği ise, kibrit tozu ve çırpma teli içine buharda pişirilmiş süt eklemektir. Bu hazırlama şekli güzel bir pürüzsüzlük ve yumuşak bir tat verir.
Yeşil çay tozu olan matchayı, çay olarak tüketemeyenler unlu mamullere dahil ederek acı tadını maskeleyebilir ve tüketilebilir hale getirir. Birkaç çalışma yeşil çayı unlu mamullere dahil etmiş ve fizikokimyasal, renk, doku ve raf ömrü özellikleri üzerinde etkileri olduğunu göstermiştir. Ancak fırınlama işlemi sırasında toplam kateşinlerde maksimum % 19 kayıp olduğunu göstermektedir. Bu kayıplara karşılık unlu mamüllerde matcha tozunun seviyesi arttığında matcha nın rengi ve acılığından dolayı kabul edilebilirliği azalmıştır.
%19 kateşin kaybı olsa bile matcha tozunu tüketimekte fayda vardır.
Stj. Dyt Gözde Rümeysa Şallı
Uzm Dyt Burcu Şen

21 Eylül 2020
48 kez görüntülendi