08508405781

Sosyal Medyada Biz}

BAĞIŞIKLIĞIMIZI GÜÇLENDİRECEK 13 BESİN

Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilmesine neden olan ve Türkiye’de de yayılmaya başlayan corona virüse karşı kendimizi ve sevdiklerimizi korumak için yapabileceğimiz en önemli şeylerden biri bağışıklık sistemimizi güçlendirmektir. Peki Neler tüketebiliriz? İşte bağışıklığımızı destekleyen besinler:

1-Yoğurt ve kefir
Son yıllarda yapılan birçok araştırma probiyotik etki gösteren besinlerin özellikle bağırsak florasını geliştirerek bağışıklık sistemini güçlendirdiğini göstermektedir. Ayrıca probiyotik besinlerin iltihabi (enflamatuvar) hastalıkların oluşumunu önlediği ve antioksidan etki gösterdiği de yapılan çalışmalarda ortaya konmuştur. Bu nedenle kefir ve yoğurdu sofralarımızdan eksik etmeyelim.

2-Tavuk Suyuna Çorba
Geleneksel tavuk suyu çorbanın içerisinde bulunan maddelerin hastalıkla savaşan beyaz kan hücrelerini üretimine katkısı olduğunu belirtiliyor. Araştırmalara göre; ‘Tavuk Suyu’, insan vücudundaki hücrelerin büyümesi ve onarımı için gerekli olan aminoasit açısından çok zengin bir kaynak ve mevsim geçişlerinde soğuk algınlıklarına ve diğer bazı hastalıklara karşı vücudu koruyor.

3-Mantar
B vitaminleri ve selenyum gibi vücut için hayati önem taşıyan mikro besinlerin iyi bir kaynağı olan mantar, bağışıklık sistemini desteklemek için de harika bir kaynaktır

4-Sarımsak
Sarımsak sadece yemeklerimizin vazgeçilmez bir lezzeti olarak değil; insan sağlığı için de yüzyıllardır önemli bir deva olarak kullanılır. Sarımsak içerdiği “allicin” sayesinde güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. Bu sayede bağışıklık sistemini destekler ve birçok hastalığın oluşumunu önler.

5-Yeşil Çay
Yeşil çay içerdiği “kateşin” sayesinde antioksidan etki göstererek bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca kalbi güçlendirir ve kan şekerini dengeler. Ancak yeşil çayın diüretik (idrar söktürücü) etkisi olduğu için tansiyon ve böbrek hastaları, yeşil çayı doktor ve diyetisyenlerine danışarak tüketmelidirler.

6-Greyfurt
C Vitamininden zengin greyfurt, soğuk algınlığı, grip ve diğer benzer sorunlara karşı savaşmak için mükemmeldir. Aynı zamanda güçlü bir bağışıklık sistemi için vücudun ihtiyaç duyduğu diğer besinlere de sahiptir.

7-Ruşeym
Buğday çekirdeklerinin en içindeki kısım olan buğday tohumu(ruşeym), buğdayın besin açısından en zengin kısmıdır. E ve B vitaminlerinin dışında, çinkonun da iyi bir kaynağıdır. Ruşeym; meyvelerin üzerine serpebilir, yoğurda karıştırabilir, pilav tariflerine ekleyebilir, çeşitli sebze ya da bakliyat yemeklerinde kullanarak tüketebilirsiniz.

8-Ispanak
Yüksek oranda A ve C vitaminleri, folat, magnezyum, demir ve de lif içeriği ile “süper besin” sınıfında gösterilen ıspanak, içerdiği besin maddeleri ile bağışıklık sistemini desteklemede harika bir iş çıkarır. Ayrıca, DNA onarımı için gerekli besinleri de vücuda sağlar. Ispanağın besin değerinden maksimum oranda faydalanmak için, çiğ ya da az pişmiş olarak tüketmek en iyisidir

9-Tatlı Patates
Virüs ve bakterilere karşı kalkan oluşturabilmek için A vitamininden zengin bir besin örn: tatlı patates beslenmenize dahil edilmelidir

10-Zencefil
Taze zencefil B6 vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, manganez ve lif açısından oldukça zengindir. Özellikle soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir.

11-Yaban Mersini
Kanser dahil birçok sağlık sorununu önlemede yardımcı olduğu bilinen yaban mersininin zengin bir besleyeci değeri var. Diğer meyvelere kıyasla yaban mersininin antioksidan kapasitesi daha yüksek. Şeker içeriği ise daha düşük olduğundan bağışıklık sistemine ciddi ölçüde güç kazandırabilir.

12-Çikolata
Kakaonun, vücudu serbest radikallerden koruduğu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini biliyoruz. Bu nedenle yüksek oranda kakao içeriğine sahip çikolata tercih edilmelidir. Ayrıca, antioksidanlar yönünden de zengindir. Bununla birlikte, bitter çikolatanın kalorisi ve doymuş yağ içeriği yüksek olduğundan, porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi önerilir.

13-Balık
Özellikle soğuk deniz balıkları yüksek miktarda antioksidan etki gösteren Omega 3 içerir. Yapılan birçok çalışma Omega 3 yağ asitlerinin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve özellikle kolon ve prostat kanserlerinin önlenmesinde yararlı olabileceğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle haftada 2 kez mutlaka balık tüketilmelidir.

 

 

31 Mart 2020
1.211 kez görüntülendi